Wintertijd=Planttijd

20161220_155230_resizedIn tegenstelling tot wat veel mensen denken is de wintertijd een uitstekende periode om te planten. De meeste planten zijn in deze periode volledig in rust en zullen dus geen schade ondervinden bij het uit de grond halen en opnieuw planten. Met name soorten welke benoemd zijn in de Nederlandse Rassenlijst voor Bomen zijn aangepast aan deze natuurlijke omstandigheden; voor hen is het dus nu de tijd om geplant te worden.

Goede voorbereiding

Om tot een succesvolle beplanting te komen is het belangrijk vooraf een paar zaken goed te regelen. Wat is de doelstelling van de beplanting? En welke planten heeft u hiervoor nodig? Door eerst te inventariseren of de beplanting, welke u voor ogen heeft, in de gewenste kwaliteit beschikbaar is wordt de garantie op een succesvolle beplanting groter.
Middels het overleggen van een leveranciersdocument door de kweker (het zogenaamde paspoort van de plant) heeft u vanaf het begin van het planttraject de garantie dat u krijgt wat u vraagt en weet u zeker dat de gewenste plant daadwerkelijk op de juiste plaats komt. Goede communicatie met de kweker in dit voortraject is essentieel.


Zorgvuldige behandeling

Als de keuze van de beplanting gemaakt is en er kan geplant worden, is het zaak uitdroging van de wortels te voorkomen. Tijdens het rooien, sorteren en  verzendklaar maken van de planten doen wij er alles aan om de planten in optimale conditie te houden. De wortels horen weer zo snel mogelijk  terug in de grond te komen. Bij transport naar de afnemer en het opkuilen op de plantlocatie dient zorgvuldig te werk worden gegaan zodat uitdroging of beschadiging tot het minimum beperkt blijft.
Door de plantdiepte hetzelfde te houden als op de kwekerij zal de plant zich sneller kunnen aanpassen aan zijn nieuwe omgeving. Zodra de bodemtemperatuur stijgt zal de kieming van de wortels beginnen. Probeer de beplanting dan ook voor half april gerealiseerd te hebben. De ervaring leert dat vanaf april de temperatuur ineens omhoog kan schieten. Als de plant dan al op zijn nieuwe locatie staat, profiteert hij direct van de stijging van de bodemtemperatuur en zal hij sneller starten met de hergroei.

Meer weten over planten in de winterperiode?

Boomkwekerij PCC van Hasselt  vertelt u er graag meer over en kan u snel informeren over  de beschikbare soorten voor beplanting  in de winter.

 

Genetisch hoogwaardige planten... een investering in de toekomst!

Meer info? Bel ons via telefoonnr.: +31-76-5971030 of mail ons via info@pccvanhasselt.nl

© Boomkwekerij PCC van Hasselt | Ontwerp & Realisatie: Dlogic