Het belang van biodiversiteit in de boomkwekerij

Biodiversiteit is een begrip dat regelmatig in het nieuws is. Maar de combinatie met de boomkwekerijsector doet voor veel mensen wat vreemd aan. Toch is biodiversiteit in de boomkwekerij van groot belang voor het behoud en het in stand houden van het Nederlandse inheemse landschap. En dat is precies waar kwekerij PCC Van Hasselt zich op toelegt.

Terug naar de basis

Als kweker ben je voortdurend bezig met de kwaliteit van je producten. In onze kwekerij gaan we hierin nog een stap verder. Door terug te gaan naar de kern, naar de basis, van het plantmateriaal willen we onze bijdrage leveren aan het behoud van autochtone bomen en planten die specifiek bij een bepaalde regio of bepaald gebied horen. Hierbij valt te denken aan oude loofbossen of houtwallen die in verval raken. Wanneer de eigenaren van zo’n gebied het bos willen herstellen met de oorspronkelijke bomen, die karakteristiek zijn voor het gebied, kunnen ze bij PCC Van Hasselt terecht.

Bescherming genetische diversiteit

Door ons te verdiepen in het genetisch aspect van het plantmateriaal van oude begroeiingen kunnen we, met behulp van de meest actuele versie van de Nederlandse Rassenlijst voor Bomen, zo dicht mogelijk bij de oorspronkelijke beplanting komen. Hierdoor kunnen we genetisch bronmateriaal veilig stellen en dat is belangrijk. Zonder deze waarborging zullen soorten uitsterven of vervangen worden door planten van een ongewenste genetische kwaliteit.

Gezonde bomen en planten

Naar schatting bestaat slechts 5 procent van de vegetatie in Nederland uit oorspronkelijke soorten. Door ons te richten op de waarborging van bomen en planten die van oudsher in Nederland groeien draagt PCC Van Hasselt bij aan het behoud van inheemse en autochtone soorten. Hiermee verbetert de biodiversiteit van de Nederlandse bossen en natuurgebieden en omdat de oorspronkelijke soorten sterker zijn en minder vatbaar voor ziekten, wordt ook een bijdrage geleverd aan de gezondheid van de natuur.

Meer weten over hoe wij in onze kwekerij te werk gaan en wat we voor u kunnen betekenen? Neem vrijblijvend contact met ons op! Wij vertellen u graag alles over onze bijdrage aan de biodiversiteit in Nederland.

Genetisch hoogwaardige planten... een investering in de toekomst!

Meer info? Bel ons via telefoonnr.: +31-76-5971030 of mail ons via info@pccvanhasselt.nl

© Boomkwekerij PCC van Hasselt | Ontwerp & Realisatie: Dlogic